NSOC wordt versneld afgebouwd in 2024

De nieuwe minister van Justitie en Veiligheid, David van Weel heeft in de Kamerbrief van 28 augustus laten weten dat het Nationale Samenwerkingsverband tegen Ondermijnende Criminaliteit (NSOC) versneld wordt afgebouwd voor het einde van het jaar.  

In de brief geeft de minister aan: 

‘’Op 25 juni 2024 heeft de Tweede Kamer de motie van het lid Michon-Derkzen (VVD) aangenomen, waarin het kabinet wordt verzocht om het samenwerkingsverband NSOC versneld af te bouwen*. Ik voer deze motie als volgt uit. NSOC zal worden afgebouwd en de eerste acties en stappen daartoe zijn al reeds gezet. Daarmee eindigt uiterlijk aan het eind van dit jaar dit samenwerkingsverband dat werd ingezet om slagkracht toe te voegen aan de ondermijningsaanpak. Multidisciplinaire samenwerking blijft voor de betrokken partners een essentiële voorwaarde om nóg meer slagkracht toe te voegen aan de ondermijningsaanpak. De opbrengsten en bruikbare elementen van NSOC neem ik, waar mogelijk, mee in de doorontwikkeling van de samenwerking tussen de huidige actoren in het bestel van de ondermijningsaanpak. De NSOC-gelden blijven bestemd voor de (door)ontwikkeling van de multidisciplinaire ondermijningsaanpak."

Joost van Slobbe: ' De basis was weggevallen.'

Directeur van NSOC, Joost van Slobbe:” Nadat de ingediende motie in juni ook nog eens met een grote meerderheid in de Tweede Kamer was aangenomen, was het duidelijk dat de basis was weggevallen om NSOC succesvol te maken. Uiteraard was dit zeer teleurstellend voor ons allemaal. We waren een samenwerkingsverband in opbouw en met het eerdere besluit om minstens twee jaar door te gaan, hadden we vol ingezet op nieuwe en aanvullende acties, interventies en medewerkers. We zaten in een fase dat we op verschillende thema’s nieuwe inzichten en resultaten boekten. Denk aan de malafide goudhandel en niet-ambtelijke corruptie. Dit alles komt dan ineens tot stilstand."

De komende maanden wordt NSOC verder afgebouwd. Opbrengsten en bruikbare elementen van NSOC worden, waar mogelijk, meegenomen in de verdere ontwikkeling van de multidisciplinaire samenwerking binnen de ondermijningsaanpak. Uiteraard wordt zorg besteed aan (een nieuwe werkplek voor) de medewerkers.

*Kamerstukken II 2023/24, 36560-VI nr. 15